Onsdag em.

2016-04-20

Sista dagen på vårterminen. Word: Färdiga mallar och övningar i att flytta textavsnitt.
Enklare textredigeringsprogram: Anteckningar och WordPad. Vi avslutade med att försöka pricka in svenska landskap så fort som möjligt.

2016-04-13

Idag tittade vi först på några video-avsnitt om Windows 10, t.ex. Aktivitetsfältet och Utforskaren, och sedan följde några motsvarande övningar.
Efter fikat gick vi igenom och övade oss på funktionen ”Fördröj” som finns med i Skärmklippverktyget i Windows 10.

2016-04-06

Vi gjorde beräkningar av medeltemperaturer m.h.a. LibreOffice (Calc), som vi först installerade.

2016-03-30

Inledningsvis tittade vi på den nya funktionen ”Foton” i Windows 10. Därefter provade vi på ett antal användbara webbtjänster.

2016-03-23

Vi hade övningar i LibreOffice (Writer), som vi först installerade.

2016-03-16

Vi tittade på en instruktionsfilm om Startmenyns möjligheter i Windows 10. Vi gjorde reklamblad och sedan också påskkort i Word och tittade på ett Powerpoint-bildspel om åldrandet.

2016-03-09

Idag gick övningarna ut på att använda usb-minnet.
Avslutningsvis hade vi också tangentbordsträning och teckenträning.

2016-03-02

Seniormässan i Messingen.

2016-02-24

Word-övningar: Verktygsfältet snabbåtkomst, stavning och grammatik, specialtecken, visitkort.

2016-02-17

Jobbade med budgetmall i Excel.

2016-02-10

Provade olika sätt att skapa ”pyjamasränder” i Excel.
Övade på att ändra standard för teckensnitt och teckenstorlek i Word och Excel.

2016-02-03

Skapade släktträd i Word. Redigerade bilder i Picasa.

2016-01-27

Repetition av förra veckans Picasa-övningar, men med nya bilder.

2016-01-20

Skapade ljudfil och sedan bildspel i Picasa.

2013-04-22

Idag gick vi igenom hur man skapar mallar i Word.

När vi sedan skulle gå ut på nätet för att se på några exempel-mallar saknades tyvärr internetåtkomst.

Istället provade vi då att lägga in olika vattenstämplar i word-dokumentet (Fliken Sidlayout, Vattenstämpel etc).

 2013-04-10

Allmänt om datorer. Litet hjälp till deltagare med egna datorer. Vidare tog vi upp ur man anger startsida i Internet Explorer, Firefox t.ex. I Firefox krävdes ett specialtecken; Lodrätt streck: ”|” som man gör på Pc: [ALT GR] + [< > |] knapparna

2013-04-03

Vi repeterade hur man ser om den egna datorn har uppdaterats till ServicePack1. Vidare gick vi igenom hur man ställer in Automatiska uppdateringar samt hur man hittar Microsoft´s egen dokumentation om de olika momenten i t.ex. IE eller WORD (dvs det omtalade lilla FRÅGETECKNET på BLÅ BOTTEN, som oftast finns längst uppe till höger på menyraden i de flesta av Microsofts program).
Vi gick också igenom hur man ser vilken version man har av programmen datorn, t.ex WORD resp. Adobes program.
Slutligen studerade vi hur man bestämmer vilka webbsidor som ska öppnas när en webbläsare öppnas, både för IE och Firefox.
2013-03-27

Vi kollade hur man reda på om det win7 man har är uppdaterat till SP1 (service pack 1) då det servicepaketet krävs (måste uppdateras via Win 7 update senast 9/4) för att kunna erhålla kompletta uppdateringar av Win 7 fram till år 2020…

Vidare kollade vi skillnaden mellan att uppdatera och uppgradera. Vidare undersökte vi hur man tar bort program och rensar t.ex Cachen…

Vi ska bestämma på onsdag 3/4 om vi fortsätter två veckor till, dvs totalt 14 träffar…

2013-03-13

Diskussion om arbetssättet i gruppen. Resultatet blev att vi tonar ner kurs-upplägget och övergår till smågrupper och tar en gemensam genomgång av något alla vill ta del av.

2013-03-06

Idag provade vi att kopiera bilder från nätet, infoga dem i Word och använda olika placeringsaltenativ på sidan. Uppgift till nästa vecka: Skicka ett mejl med bifogad egenhändigt gjord Wordfil till Sture Ekh. Kaffe och diskussioner om hur servicen och bemötandet är i datorbutikerna hann vi också med.

2013-02-27

Fortsatt arbete på egen hand med Word. Hjälp med egen dator och en kortare fikarast  hann vi också med.

2013-02-20

Fortsatt arbete (en del repetitioner m.a.o., träning ger färdighet) med Word. Texthantering, typsnitt, typhöjd, formatera rubriker på olika nivåer, flytta textstycken, flytta ord och meningar. Klistra in text från internet i Word med dels bibehållen källformatering, dels med bara text. Med flera rubriknivåer på plats skapade vi en innehållsförteckning. Kommandon CTRL + END resp. CTRL + HOME testades.

På kafferasten hann vi med litet datorsnack samt litet handpåläggning på enskilda datorer.

2013-02-13

Word: hämtade text från Internet, klistrade in den i Word, rensade text, typsnitt och dess höjd, färg på text, rubriker, innehållsförteckning och försättsblad. En personlig hjälp och en kort kaffepaus hann vi också med. vi med.

2013-02-06

WORD, Fortsatt genomgång, klistra in text fr. Internet, byta typsnitt, stavningskontroll, grammatikkontroll mm. En liten fika.

2013-01-28

Vi började med Word, enligt planen, och hann även med litet individuella frågor och en pratstund till kopp kaffe.

 2013-01-21

Vi planerade en del  av vårens kommande aktiviteter. Vi kommer att jobba med Word, Internet, datorunderhåll mm. Vi pratade om vilka behov av datorkraft som egentligen behövs.
Vi kom in på de sk. plattorna, t.ex iPad. Vi berörde behovet av att inte uppgradera till Win8. tipset blev: vänta! Fikapaus som vanligt och några privata hjälpinsatser hann vi också med.

 2012-12-05

Termins avslutning med lunch.

2012-11-28

Vi gjorde en grundläggande genomgång av Word, uppstart, spara, spara som , typsnitt, typsnittshöjd, skriva text, stycke, byta färg på text etc.Uppmaningen: Gå hem och träna, prova och lek med programmet!

Fikat hann vi också med…

2012-11-21

Vi Tittade på SeniorNet’s CD… Med anledning av denna CD’s upplägg,  kommer vi att ha en grundläggande genomgång av Word den 28/11! ”Läxa” till den 28/11: Studera innehållet på CD’n och kommentera den 28/11 hur den var att jobba med!
Vidare var det många enskilda problem som hanterades; Ladda hem Spotify, upptäcka att det krävs Facebook (numera) för att kunna använda Spotify (gratisversionen), Excelarbete, att skapa ny E-postadress, ladda ner foto från kamera. Och så kaffe med muffins.

2012-11-14

Idag pratade vi om uppgraderingar och uppdateringar av t.ex Windows och andra program.  Vidare tittade vi på sociala mediet Linkedin som används för att skapa jobbkontakter och används av många som jobbsökarsajt. Några hade fått mejl från Linkedin och vi pratade om vad det innebär. Efter ett kaffe med bjudmuffins gick vi igenom användarkonton och hur viktigt det är att skydda sin dator mot obehöriga användare.

2012-11-07

Idag var det individuella aktiviteter med t.ex. uppstart av Word, spara texten på en nyinköpt USB, byta namn på USB-minnet, utföra ”Mata ut” innan det tas bort (för säkerhets skull!). Vidarebefordra epost med bilder. Slutligen rensa inkorgen i epost från oönskade meddelanden.

Fika med Cocos-muffins smakade bra i halvtid!

2012-10-31

Vi diskuterade nätverkskort, koder, inloggning, fördelen med att använda användarkonton för t.ex gäster, barnbarn m.fl. Vi tittade på hur man använder gemensamma mappar, s.k. ”delade filer”. Vidare individuell hjälp med antivirusinstallation, att skapa en e-postadress och det faktum att det finns många liknande namn och hur man väljer en fungerande e-postadress.

Fika och litet prat hann vi också med!

2012-10-24

Vi körde Bredbandskollen och pratade omkring den. Vi gick igenom olika slags bredbandsnät; fiber, fiber+trådlöst och enbart trådlöst. Vidare pratade vi om mobil surfing, vad är fri surf och att det ofta finns begränsningar i form av att efter en viss datamängd, sänks överföringshastigheten eller att det kostar extra. Slutligen kollade vi dels Defragmentering, dels Sökning i Win7. Några fick individuell hjälp för antivirusinstallation.

2012-10-17

Vi tittade på ett par kapitel ur Win7-filmen. Kort genomgång av några i filmen förekommande kommandon på skrivbordet, sökning t.ex.  Enskilda diskussioner, login på olika sajter, kontakt-upplägg på en epostklient. Ska man rensa datorn på filer, hur ofta, varför etc diskuterades.

Också Kaffe förstås.

2012-10-10

Excel för en person.

Övriga fick hjälp enskilt och jobbade på egen hand. Datorer och köp av datorer och skrivare diskuterades. Val av processor (i3-i7) berördes. Varför en viss processor? Datorer åldras snabbt men fungerar ofta mycket bra i alla fall.

Skrivare; Laser eller Bläckstråle? – Bläckstråle: Varnade litet för färg med en (1) gemensam färgpatron + svart. Bästa alt. är 4-5 separata färgpatroner/svart om man tänker skriva foto hemma. Bäst kvalitet via stora fotolab, via nätet eller direkt. Snåla inte på papperskvalitet. Se upp flör pirat-bläck. Vissa fabrikat OK, andra skapar problem + garanti gäller inte vid piratbläck. – Laser bäst med svart/vit. – Färglaser billig i inköp men dyra färger och färglaser ger inte alltid bra utskrift  på fotopapper (bläckstråle bäst här).

2012-10-03

Vi fick 4 st ”prova på-are” på besök och två av dessa hade sina egna datorer.  Dessa fick bl.a  litet hjälp med att avinstallera NORTON och installera AVG Antivirus. Vi gick igenom hur man använder sitt Kontaktregister. Då dessa ser olika ut för olika e-post-klienter, kunde jag bara visa allmänt hur det går till att registrera namn etc. En person jobbade med EXCEL på basnivå. Vi var 11st och det innebär att upplägget på passet med så många deltagare behöver ändras litet.

2012-09-26

Vi gick igenom IE och dess inställningar. Jämförde olika hemsidor vad gäller kompakt information kontra en mer sparsam info som på SeniorNetvasby.se.   SeniorNetvasby.se upplevdes renare och lättare att ta del av.  Provade att ändra internetinställningarna.  Diskuterade framtida aktiviteter. En person provade på verksamheten. Insamling av termins- och kaffeavgifter.

2012-09-19

Vi gick igenom WIN 7 kortfattat, visade en DVD-film som sammanfattade WIN7 och de olika menyerna etc. Studerade nya hemsidan och konstaterade att den ser ut att kunna fungera bra.  Genomgång av IE och några inställningar, t.ex vilka sidor man vill ska  ”dyka” upp när man öppnar IE. Google Earth.

Kommentera