Fredag fm.

Höstterminen 2013

Gruppen har slagits samman med MEG-gruppen och vi har således ingen verksamhet på fredagarna. LW.

2013-04-12

Vi gick igenom Facebook och de olika inställningar man kan göra. Vidare hur man hämtar (kopierar) en bild från Facebook till datorn. 

 2013-03-16

Vi kollade några böcker (Stures) om Windows och datorkunskap mm.  Efter kaffet hade vi en översiktlig genomgång av Facebook och vad som gäller om man ansluter sig till FB. Tipsade om en sajt där var och en kan läsa i sin takt om vad som gäller på FB. Ev kommer vi att skapa ett FB-konto nästa vecka… Och prata mer om Facebook.

2013-03-09

Vi kopierade bilder från nätet, klistrade in dem i Word och jobbade därefter med att placera dem med text på olika sidor samt anpassa bilderna till en textmassa. Individuell problemlösning samt Under fikat så diskuterade vi bl.a. säkerhet på stan etc. Dvs att det är lätt att bli bestulen även om man tycker sig ha ”koll”! Vi avslutade fm. med att studera vad Dropbox är och ur det kan användas.

Nästa vecka kommer vi att gå igenom hur Facebook kan/ska användas.

2013-03-01

Fortsatt arbete på egen hand med Word. Övade på typsnitt och att flytta texter. Hjälp med egen dator och en kortare
fikarast  hann vi också med.

2013-02-22

Fortsatt arbete (en del repetitioner m.a.o., träning ger färdighet) med Word. Texthantering, typsnitt, typhöjd, formatera rubriker på olika nivåer, flytta textstycken, flytta ord och meningar. Klistra in text från internet i Word med dels bibehållen källformatering, dels med bara text. Med flera rubriknivåer på plats skapade vi en innehållsförteckning. Kommandon CTRL + END resp. CTRL + HOME testades.

På kafferasten hann vi med litet datorsnack samt litet handpåläggning på enskilda datorer.

 2013-02-15

Word: hämtade text från Internet, klistrade in den i Word, rensade text, typsnitt och dess höjd, färg på text, rubriker, innehållsförteckning och försättsblad. En personlig hjälp och en kort kaffepaus hann vi också med. vi med.

2013-02-08

WORD, Fortsatt genomgång, klistra in text fr. Internet, byta typsnitt, stavningskontroll, grammatikkontroll mm. En liten fika. Visade på gratisprogrammet SuperAntiSpyware som rensar datorn från spyware & malware bl.a.
Vi provade olika typsnitt, bytte färg på text samt hur man kopierar en sida (SHIFT + PrtScn) med t.ex. ett felmeddelande så att man kan kolla i efterhand vad som hände eller inte hände

2013-02-01

Vi började att jobba med att skriva text i Word och ska nästa gång jobba med hur man hanterar texter etc.

2013-01-23

Vi planerade en del  av vårens kommande aktiviteter. Vi kommer att jobba med Word, Internet, datorunderhåll mm. Vi pratade om vilka behov av datorkraft som egentligen behövs.
Vi kom in på de sk. plattorna, t.ex iPad. Vi berörde behovet av att inte uppgradera till Win8. tipset blev: vänta! Fikapaus som vanligt och några privata hjälpinsatser hann vi också med.

2012-12-07

Vi hade en repetitionsgenomgång i Word med focus på skriva, typsnitt, felstavning, nya stycken, färga text, grammatik etc. Halvvägs tog vi en kopp kaffe.  Dagen avslutades med gemensam lunch ”på byn”.

I princip är gruppen överens om att vi under nästa termin har en genomgång av ett begränsat avsnitt före kafferasten och att tiden efter rasten kan ägnas åt dels enskilda genomgångar, dels eget arbete/träning på det som presenterades före rasten eller hitta lösningar på egna problem.

2012-11-30

Vi fortsatte från förra veckan med att kopiera in text från internet o bilder från clipart i Word. Träning ger färdighet! Fikat hann vi med som vanligt.

2012-11-23

Vi gjorde en genomgång av Word, grunderna. Litet enskild hjälp med program. Och så fika förstås.

2012-11-16

Idag pratade vi om 32/64 bits datorer och litet om ”ettor” och ”nollor” samt hur mycket är egentligen 1GB (Gigabyte). Vi nämnde skillnaden mellan en hårddisk (HDD) och de nya SSD-enheterna som börjat ersätta HDD. Efter fikapratet testade vi hur man använder, skapar, tar bort ikoner på skrivbordet. Vidare lärde vi oss hur man tar en Screencopy, dvs kopierar innehållet på bildskärmen och sparar kopian i t.ex. Word. Detta är bra när man får ett meddelande på skärmen som man vill läsa extra noga.

Vi provade avslutningsvis Spotify genom att lyssna på bl.a Hassan’s ”Taxi”.

2012-11-02

Vi gick igenom användarkonto, lösenord, ta bort användarkonto, skillnad mellan användarnamn och dito id, Login-kod, logga ut, växla användare, stänga av, ta bort konto, etc. Vidare hur man byter bild på inloggningsikonen mm.
Pratade litet om Word och att det är viktigt att spara (med CTRL + S) regelbundet, t.ex när man funderar på nästa stycke etc. Spar-kommandot (CTRL + S) gäller många olika program.
En pratsam fikastund hann vi också med!

2012-10-26

Fortsättning med IE, att lägga in URL-startsidor, repetition. Att använda CTRL+ el. CTRL- för att förstora text på webbsidan. Att CTRL W stänger aktuell sajt eller hela IE. Hur förflytta sig på en webbsida med dels mus, dels pil-tangenter,  DN och SvD. Enskild hjälp.
Visade på youtube: ”Two dogs dining”!
Fika med prat!

Bestämde att vi har verksamhet nästa fredag, 2/11!

 2012-10-19

Genomgång av IE, uppläggning av egna URL-adresser, sajter. Diskuterade att det är viktigt med ett password vid inloggning i den egna datorn. Enskild hjälp. Hur man tar fram förstoringsglaset.

2012-10-12

Ingen verksamhet, Handledaren sjuk.

2012-10-05

Vi gick igenom ett antal släktforskningsverktyg och dess funktioner.

Verktyg som behandlades:

– Arkiv Digital
– Genline
– SVAR
– Sveriges Befolkning 1900
– Sveriges Dödbok 1900-2009

Vi hann också med att titta lite på olika sökalternativ med Google samt en kopp kaffe.

2012-09-28

Vi jobbade med:

* En deltagares egen dator där DVD/CD-läsaren strulade. * Loggade in på SV´s nätverk (med  det välkända lösenordet…) * Pratade om vikten av att ha inloggning på sin dator, (Användarbehörighet etc.) och att den inte skall vara öppen vid uppstart. * Gick igenom IE, hur man förstorar/förminskar sidan (CTRL+ + resp CTRL + -) * Testade Historik (CTRL+H) , Favoriter, skapade mappar under Favoriter, Hur man hittar Menyraden i IE… * Snabbkommandot för att spara en WEBBsida som  Favorit (CTRL + D) * Kopiera bilder från WEBsida * Skicka en Bildfil med E-post (bilaga) * Bifoga ett antal olika filer i en Komprimerad mapp (.zip) * mm

Vi hann dessutom med att fika också…!

2012-09-21

Vi planerade och diskuterade följande tänkbara aktiviteter under hösten 2012:

* Studera delar av ”Wordskolan” * Excel, olika tillämpningar * Göra visitkort med olika program * Jobba med Power Point * Prova Open Office program * Använda egna datorer och försöka lösa olika problem * Prova Firefox, Google’s olika applikationer, Facebook, Twitter och ev. andra sociala medier.

Målet: att umgås med datorer och prova olika program.

Kommentera